TannbehandlingGdansk
Menu

tannrotbehandling faser


Hva er å rotfylle?

Rotfylle (også kalt 'endodonti') er nødvendig behandling når blodforsyning eller tannens nerve (kalt "pulpa") er infisert. Det er mulig du ikke føler noe smerte i de tidlige stadier av infeksjonen. I noen tilfeller kan tannen bli mørkere i fargen, noe som kan bety at nerven i tannen er død eller er døende. I så fall må det rotfylles.

Hvorfor er å rotfylle nødvendig?
Hvis pulpa blir infisert, kan infeksjonen spres gjennom rotkanalsystemet. Dette kan på sikt føre til en byll. En byll er et betent område hvor pus samler seg og kan føre til hevelse i vevet rundt tannen. Symptomene på byll kan variere fra ubehagelig verk til sterke smerter. Tannen kan være øm når du biter. Hvis rotfylling ikke blir utført, vil infeksjonen spre seg og tannen må fjernes.

Er rotfylling vondt?
Nei. Det benyttes lokalbedøvelse, og det skal ikke føles annerledes enn å ha en vanlig fylling. Det kan være litt ømhet etterpå, men dette bør gradvis avta over tid.

Hva er målsetningen?
Hensikten med behandlingen er å fjerne all infeksjon fra rotkanalen. Roten blir så renset og fylt for å forhindre ytterligere infeksjon.

Trinn i rotbehandlingen

1. Fastsettelse av en behandlingsplan. Dette lages på grunnlag av pasientens beskrivelse av symptomer og røntgenbilder 

2. Det settes bedøvelse. Så fjernes den infiserte tannen fra hulrommet i tannen og fra rotkanalene

3. Rensing og desinfisering av kanalene. I tillegg måles kanalenes lengde

4. Ordentlig fylling av kanalene. Dette gjennomføres med et spesielt materiale som hindrer senere bakterieangrep

5. Kontroll ved bruk av moderne utstyr og metoder før endelig restaurering av tannen

tannrotbehandling tannlege

Hva om det skjer igjen?

Rotfylling er vanligvis svært vellykket. Dersom infeksjonen kommer tilbake må behandlingen bli gjentatt.

Hva om jeg ikke rotfyller?
Alternativet er å fjerne tanne. Når pulpa (tannnerven) er ødelagt kan den ikke helbredes. Det anbefales ikke å ha en infisert tann i munnen. Selv om noen foretrekker å fjerne tannen, er det vanligvis best å beholde så mange naturlige tenner som mulig.

Vil tannen være trygg etter behandling?
Ja, men fordi en "død" tann er mer skjør må du kanskje ha en krone for å gi ekstra støtte og styrke til tannen.

Hvordan kan jeg ta vare på min tann etter rotfylling?
Rotfylte tenner bør bli behandlet akkurat på samme måte som alle andre tenner. Husk å pusse tennene før du legger deg om kvelden, og gjerne en ekstra gang i løpet av dagen. Kutt ned på sukkerholdig mat og drikke. Besøk din tannlegen jevnlig for kontroll.  

Rotfylling med mikroskop

tannrotbehandling zeiss mikroskop

Tannleger kan nå redde tenner som tidligere måtte trekkes ut ved bruk av dental mikroskop Carl Zeiss. Våre tannleger har lang erfaring og kan derfor gjennomføre mer kompliserte behandlinger takket være denne avanserte teknologien.