Det kan kanskje virke litt skremmende å reise til et fremmed land for å få utført arbeid på tennene, og nettopp derfor legger operatørene seg ekstra i selen for å sørge for en profesjonell og god opplevelse, sier daglig leder i Euromed, Thomas Nosowski.

- Folk har jo strukket seg langt når de velger å reise utenlands, og derfor er vi ekstra påpasselige med at de skal bli fornøyde. Vi har hatt reisende som har grått av takknemmelighet, fordi de endelig har fått utført nødvendige tannoperasjoner.

Hele spekteret

Man kan få all slags tannbehandling, i eksempelvis Polen. Alt fra fyllinger til oppbygging av kjever. Når det gjelder de store operasjonene er det mye penger å spare.

- De det står aller verst til med, som mangler alle tenner eller hvor alle tenner må byttes ut, må gjerne ut med 200 – 250.000 kroner i Norge. Det samme arbeidet betaler man rundt 100.000 kroner for i Gdansk. Kvaliteten er minst like bra.

- Alle klinikker i EU er underlagt reguleringer på samme måte som norske klinikker, og i tillegg så har klinikkene gjerne mye mer erfaring. De setter for eksempel inn mengder med tannkroner og implantater, i løpet av en uke kan de sette inn opp mot hundre tannkroner. En norsk tannlege, med et lite kontor, setter kanskje inn noen få i måneden.

Godkjent av Helfo

Hvis du vurderer å reise til utlandet for å få utført arbeid på tennene dine, så er første råd å undersøke om klinikken har spesialister godkjent av Helfo.

- Våre pasienter får stadig refundert beløp fra Helfo. Grunnen til at man skal sjekke dette, er ikke bare med tanke på å få refundert penger, men også fordi man er sikker på at tannklinikker har spesialister.

Dårlige tenner er ikke bare et problem med tanke på å tygge maten. Det har andre, psykososiale konsekvenser også.

- Dårlige tenner påvirker hele livet. Mange mister lysten til å treffe andre mennesker, og de kan ha problemer med å komme seg ut av huset. Mange av våre pasienter som får utført tannarbeid i utlandet får et nytt liv.

Skulle det oppstå problemer i ettertid, så blir dette løst uten at pasienten må betale noe ekstra.

- En av fordelene er at man også får gjort eventuelle justeringer kostnadsfritt i ettertid. Det kan oppstå situasjoner, som ikke er en følge av dårlig arbeid, det kan for eksempel være at man må rotfylle under en krone, og da kan pasienten komme tilbake og få utbedret dette helt uten noen kostnad, avslutter Nosowski.

Tips til deg som vurderer å reise til utlandet for tannbehandling

  • Finn en klinikk innen for EU, slik at du er sikker på at klinikken er underlagt reguleringer. Det er også mulig å reise til eksempelvis Thailand for å få utført tannarbeid, men du vil være tryggere i et EU- land.
  • Når du finner en tannklinikk så vær påpasselig med å sjekke referanser. Ring dem, og still alle de spørsmålene du har. Vær oppmerksom på hvordan klinikken oppleves. Spør og grav,  sjekk i tillegg Google og Facebook for kommentarer fra andre som har besøkt klinikken.
  • Undersøk at HELFO refunderer til pasienter behandlet på klinikken. Det er ikke sikkert at akkurat din operasjon blir refundert, men da er du sikret at klinikken har spesialister.
  • Sørg for at du finner en klinikk det er enkelt å reise til, at det er enkelt og billig å reise dit. Dette er spesielt viktig med tanke på eventuelle oppfølgende behandlinger.